SORTSYGE

Februarsolen skinner blegt ind ad vinduerne, vandrer over fotografierne af de nøgne kroppe på væggene, glimter i vinglassene. Hun ligger i sengen i en af mine T-shirts, jeg omfavner hende, kysser hende i håret, mellem øreflippen og halsen, jeg kan ikke lade være, hun er så fin. Fanny ler. ”Du er så kærlig. Jeg forstår hvorfor han kan lide dig.”

Romanen Sortsyge handler om 24-årige Freja, der indgår i et polyamorøst forhold med svenske August. Mens August ser mange andre kvinder, vil Freja til sidst kun se ham. Jalousien vokser og fylder alt, hun spiser ikke, og hun sammenligner sig konstant med Augusts andre kvinder på Instagram. Dertil kæmper hun med modstridende følelser i forhold til de idealer, hun gerne vil efterleve. For at komme jalousien til livs beslutter hun sig for at opsøge de andre kvinder, som August ser, og her møder hun Fanny...

Sortsyge er en direkte oversættelse af det svenske ord for jalousi: Svartsjuka

Udgivet af Vild Maskine, 28. August 2020.
Omslag, foto og model: Cecilie Bødker.

Kan bestilles i alle boghandler, eller købes online her.

Bogen er også indtalt som lydbog af forfatteren selv, og kan købes her.

Artist statement

Det har interesseret mig, at undersøge de normer, der er i samfundet omkring monogami, heteronormativitet, giftige forholdsdynamikker, det mandlige blik, skam og konkurrencementaliteten blandt kvinder. 

Sortsyge handler om frihedsidealer, men at alle karaktererne støder på noget i sig selv og i hinanden der gør, at de føler sig fangede, og en undersøgelse af, om hvor de begrænsninger stammer fra.

Jeg har interesseret mig for, at pege på de steder hvor vi stadig er ufrie; at skrive om misogyni og internaliseret misogyni.

Anmeldelser

“Stærk, letlæst og autentisk roman om den altopslugende jalousi. Det intense og direkte sprog gør at man kommer helt ind under huden på Freja og alle hendes tanker. Det er hårdt at læse hvordan jalousien opsluger hende og forvrænger hendes verdensbillede. Det er en sikker og velskrevet debut.”
- Sanna Stagaard Gade, Dansk Biblioteks Center, lektørudtalelse

“Cecilie Bødkers ‘Sortsyge’ er en af den slags bøger, der giver mig lyst til at protestere og sige: “Sådan er vi i hvert fald ikke!” Nok fordi der er et gran af sandhed i den. Den afslører helt andre nuancer af, hvad det vil sige at elske et andet menneske i dag, end jeg er vant til.”
– Bodil Skovgaard Nielsen, Dagbladet Information

“Bogen er god – sådan rigtig god. Den er aktuel, den er moderne i sit udtryk med mails, beskeder og evige insta-stalking, men den tager også teknologien, ungdommen, forelskelsen og svigtene seriøst. Enhver følelse bliver ekstrem, følelserne er sygdommen, og det perspektiv er vanvittigt interessant.”...
– Ordomlitteratur.com“Det er spændende at læse om de skred, der kan være mellem idealer og oplevede følelser, og hvordan samfundets normer strukturerer vores tankemønstre, selvom vi prøver at at undslippe. Sjældent har jeg følt mig så småborgerlig, som da jeg læste Sortsyge.”
– Inger Christine Løwe, Politiken

“Sortsyge er en modig insisteren på at beskrive en af livets sværeste og mest tabuiserede følelser; jalousi … Det er både en bog, man har lyst til at lægge fra sig, men som man samtidig ikke kan slippe … relevant læsning i en tid, hvor fortidens ideer om køn, seksualitet og forhold er i opbrud og bliver afprøvet i nye former.”
- Kamilla Ane Petersen, Litteratursiden.dk 

INTERVIEWS

Stort forfatterinterview på DR.DK: 
Cecilie i opråb med ny bog: “Hvorfor skal man kun være sammen med én person ad gangen?” 

Stort forfatterinterview samt oplæsning fra SORTSYGE:
Skønlitteratur på P1 (2. september), ca. 25. min. inde i udsendelsen: “Stormfulde følelser: Fra forelskelse til had” 

Radio4, KRÆS, 2. september:
Interview med Cecilie Bødker om debutromanen SORTSYGE“Syg af sort jalousi… 
Kræs taler både med forfatteren selv, en psykiater og en personlig rådgiver om, hvordan man tæmmer det kvælende væsen, jalousien kan være.

Stort forfatterinterview i B.T.
“Cecilie er polyamorøs og jaloux”

Stort forfatterinterview i Jyllands-Posten: 
“Jeg har mærket den sorte syge sprede sig i min krop”

Interview i Radio Loud, 23. juli 2020.
“Vil du være kæreste med flere?”

Stort forfatterinterview i FEMINA15. september:
“Cecilie følte sig syg af jalousi, da hendes eks ville se andre kvinder”

Using Format